Leiderschap in tijden van crisis

Iedereen zegt het zo druk te hebben altijd, maar als je naar jezelf kijkt en je eigen presteren denk je af en toe vast wel“jeetje, ik had vandaag wel wat meer kunnen doen!”.Tenminste, dat hebben de meeste wel eens, want niet iedere dag ben je even productief. Eenoff day hebben we allemaal eens in de zoveel tijd last van. Met deze 5 stappen, eigenlijk een beetje tips, zal jij jouw productiviteit verhogen. Pas ze bijvoorbeeld toe op één van je off days.

1. Plan de campagne

Bedenk voor jezelf welke taken je vandaag op moet en wilt pakken en maak daar simpelweg een lijstje van. Zorg ervoor dat ze op prioriteit geselecteerd zijn. De belangrijkste dingen zet je bovenaan. Door te plannen voor jezelf elimineer je de kans op uitstelgedrag.

2. Meer is niet altijd beter

Als jij je voorneemt om heel veel te doen in een bepaalde tijd, kan het zijn dat de kwaliteit van je werk vermindert. Meer taken uitvoeren is daarom niet altijd beter. Kijk daarom naar je prioriteitenlijstje en neem dan iets meer tijd voor de juiste dingen. Met een beetje meer focus en aandacht is het resultaat vaak een stuk beter.

3. Neem pauzes

Heel cliché ja, maar pauzes zijn écht ontzettend belangrijk. Een mens heeft maar een concentratieboog van 15 tot 45 minuten lang. Daarna is het eigenlijk van belang dat er 5 tot 10 minuten pauze wordt genomen. Dat zorgt ervoor dat jij het beste je concentratie op je werk kan houden en dus ook productiever te werk kan gaan.



3. Loslaten

Uit een interview is gebleken dat dit een flink punt is waar directeuren of ondernemers tegenaan lopen. Door het thuiswerken is er natuurlijk geen volledige visie meer op wat er precies gebeurd. Daardoor is er veel minder grip op de situatie. Dit kan zelfs voor sommigen voelen alsof er van alles door de vingers glipt. Het beste advies in dit geval is toch echt het loslaten, want je kunt er nou eenmaal niks aan veranderen. Heb vertrouwen in je medewerkers en gaat er iets mis, dan zie je dat vanzelf wel. Bereid jezelf daar wel op voor. Om toch het gevoel te hebben dat je meer grip hebt op de situatie, gaf een ondernemer aan dat zij tweemaal daags een stand up (via Teams) organiseert. In de ochtend en later op de middag.

4. Blijven evalueren en bijsturen

Ondanks dat je misschien het idee hebt dat je alle mogelijke gevolgen en de bijbehorende oplossingen van tevoren hebt opgeschreven, kan het altijd anders lopen. Misschien heb je meer opties om er doorheen te komen in plaats van echt oplossingen. Wie weet heb je de hele situatie verkeerd ingeschat, het kan allemaal. Regelmatig evalueren is daarom goed om te doen. Gaat het niet de juiste kant op? Kijk of bijsturen een mogelijkheid is en evalueer daarna of het heeft geholpen of niet. Het blijft risicovol en écht volledig beïnvloeden kunnen we het niet.

De intelligente lockdown was voor MAYFORCE ook heel spannend, want niemand wist wat hen te wachten stond. Het was een sprong in het diepe die je gedwongen werd om te nemen. Uiteindelijk hebben we de tijd op een zeer positieve manier benut en zijn we gaan kijken welke kan we op wilden. We hebben een hoop veranderd en het merk meer diepgang gegeven. Wat ons de komende tijd te wachten staat weten we ook niet, maar we gaan er vol goede moed in, want een positieve mindset is al het halve werk!

Zit je met vragen omtrent leiderschap? Neem gerust contact op. Het is namelijk van belang dat we elkaar blijven steunen. Helemaal in tijden van crisis.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Laat je naam en telefoonnummer achter dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Natuurlijk mag je ons ook bellen op 010 - 26 88 144.

Je bericht is succesvol verzonden!
Er ging iets mis, probeer het later opnieuw