Vergroot je kans op een baan als starter

Vergroot je kansen op een baan als starter

Geplaatst op 2 december 2020

Eindelijk is het zo ver… Je hebt die diploma binnen na al die jaren zwoegen. En nu? Op zoek naar een baan, maar dat lijkt lastiger te gaan dan verwacht. Uit cijfers van het UWV en het CBS blijft dat de groep onder de 25 jaar het hardst wordt getroffen op het gebied van werkloosheid. Door de coronacrisis zonder baan komen te zitten of gewoon niet aan de bak komen. Hieronder geven wij wat ideeën wat je kan doen om de situatie om te draaien en je kansen op een baan te vergroten.

Als eerste willen wij je op je hart drukken dat je niet bij de pakken neer moet zitten. Uit onderzoek dat gedaan is op basis van de eerdere crisis, is gebleken dat de achterstand onder de starters binnen 5 à 10 jaar weer is “ingehaald”. Dat wil zeggen dat er geen reden tot gigantische wanhoop is, want het komt écht goed. Als starter ben je namelijk in trek omdat je nieuwe frisse kennis bezit en ook een relatief goedkope kracht bent.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je stil gaat zitten tijdens de coronacrisis. Maak gebruik van de extra vrije tijd die je nu over hebt. Investeer deze tijd in jezelf. Ga bij jezelf na wat jouw persoonlijke verbeterpunten zijn en ga daarmee aan de slag. Weet je van jezelf dat je het lastig vindt om Engels te spreken, volg dan bijvoorbeeld een online training. Andere talen zijn overigens altijd een pluspunt, dus doe er je voordeel mee.

Het is ook goed om te kijken of je kennis wel nog steeds up to date is. Wie weet kun jij je nog ontwikkelen in jouw vakgebied en je ermee onderscheiden ten opzichte van andere kandidaten. Daarnaast is het niet alleen van belang om je te ontwikkelen op zakelijk gebied, maar kijk ook naar persoonlijke ontwikkelpunten. 
Dan zijn er nog 2 opties om toch geld binnen te halen, namelijk werken onder je niveau of beginnen als eigen ondernemer. De eerste optie is iets wat misschien niet heel erg aantrekkelijk klinkt, maar het zorgt ervoor dat je geen gigantisch gat in je CV hebt, je kunt jezelf omhoog werken, je blijft bezig én je kan beginnen met het opbouwen van een netwerk. Starten als ondernemer is voor jonge mensen tegenwoordig steeds vaker een goede optie. Waag een sprong in het diepe, maar zorg wel voor een vangnet.

Als laatste komen we even terug op het opbouwen van een netwerk, want uiteindelijk is dit één van de meest belangrijkste factoren bij het vinden van een baan. Kijk maar naar LinkedIn; jij geeft aan dat je op zoek bent, anderen liken en reageren erop, komen zelfs met tips of taggen potentieel geïnteresseerden. Zo kom je nog eens ergens, want het werkt écht!

MAYFORCE heeft een redelijk grote community op LinkedIn van zo’n 1.000+ volgers. Op onze LinkedIn pagina delen we regelmatig toffe vacatures, maar presenteren wij ook interessante kandidaten, onze Mayforce Talents. Zo draaien wij het proces om. Niet de vacatures waar de werknemers naar zoeken laten zien, maar de kandidaten waar de werkgevers wat aan hebben!

Je kunt onze LinkedIn pagina volgen via deze link en je inschrijven voor onze maandelijkse vacature nieuwsbrief via deze link.

Hoi, ik ben Max!

Leuk dat je onze blog hebt gelezen!

Wil je meer weten over MAYFORCE?

 

Max