Tips voor een eerste online werkdag

Tips voor een eerste werkdag

Geplaatst op 2 februari 2021

De eerste werkdag blijft een dag waar iedereen wel een beetje nerveus van wordt. Wel op een gezonde manier. Er zin in hebben is uiteraard het belangrijkste. Nu met corona ziet de eerste werkdag er wel vaak anders uit, misschien werk je zelfs thuis. Toch zien we dat het niet altijd mogelijk is om de eerste dag thuis te werken, bijvoorbeeld in verband met het inwerken. Hoe dan ook, om ervoor te zorgen dat jij de eerste werkdag zonder slag of stoot doorkomt, heeft MAYFORCE een vijftal tips verzameld. Ook als je online aan de slag moet, zijn ze toepasbaar.

  1. Bereid je voor

Dit is wel een inkoppertje natuurlijk, maar dit gaat een stuk verder dan alleen op tijd komen. Zorg ervoor dat je voorbereid bent op vragen van je nieuwe collega’s, waarbij je soms jezelf moet pitchen in een voorstelronde. Weet wat je wilt vertellen over jezelf, zodat je niet ter plekke iets hoeft te verzinnen en er een kans is dat het niet vloeiend verloopt. Dat zou zonde zijn. Het is ook goed om van tevoren te bedenken wat je juist je collega’s zou willen vragen. Schrijf een aantal vragen voor jezelf op, dat komt professioneel en oprecht geïnteresseerd over. 

  1. Ontdek de bedrijfscultuur

Probeer tijdens je eerste dag alvast een beetje te oriënteren wat betreft de bedrijfscultuur. Wat voor sfeer hangt er op de werkvloer? Op welke manier gaan collega’s met elkaar om? Wanneer je voor jezelf een beeld hebt weten te schetsen van de bedrijfscultuur, maakt dat makkelijker om te integreren en kun je zo snel mogelijk levelen met je collega’s.

  1. Ontspan en enjoy

Waarschijnlijk ben je iets gespannen, maar vergeet vooral niet om toch te ontspannen en te genieten. Je moet natuurlijk wel productief zijn op je eerste dag, dus laat de gezonde spanning niet de overhand nemen. Genieten van het moment is ook belangrijk. Evenals alle nieuwe indrukken op je in laten werken. Het is vast veel om in één keer te verwerken, dus geef jezelf daar ook de tijd voor.

  1. Luister en observeer

Naast actief mee te doen is het op je eerste dag van groot belang dat je vooral veel luistert. Luister goed naar alles wat er gezegd wordt, probeer zoveel mogelijk op te slaan. Let bijvoorbeeld op de interne communicatie, het beslissingsproces en de organisatie in het algemeen. Probeer voor jezelf een bepaalde helikopterview te creëren om zo een compleet beeld te krijgen van jouw nieuwe plek.

  1. Wees jezelf

The last, but definitely not least… Wees jezelf! Jij bent uniek en dat is juist jouw superkracht. Vergeet niet dat deze organisatie jou niet voor niets heeft geselecteerd. 


MAYFORCE wil je met deze tips voor een eerste werkdag wat moed meegeven. Ga ervoor! Heb je wel al een baan, maar heb jij na het lezen van deze blog ook zin gekregen in een nieuwe eerste werkdag? Bekijk dan gauw onze openstaande vacatures. Je vindt ze hier!

Hoi, ik ben Max!

Leuk dat je onze blog hebt gelezen!

Wil je meer weten over MAYFORCE?

 

Max