solliciteren op hogere leeftijd

Tips en tricks voor solliciteren op hogere leeftijd

Geplaatst op 13 juli 2021

Solliciteren op hogere leeftijd is vaak de ergste nachtmerrie van elke werkloze senior. Zelf ontslag indienen of ontslag krijgen is nog tot daaraantoe, maar dat geleur, gesleur en gezeur om een nieuwe baan te mógen hebben?!? Dat is toch wel echt het allerergste. Hoe kan het dat je als volwassen mens met overduidelijke talenten, kwaliteiten en mega veel ervaring nog steeds zó moet smeken om een nieuwe baan? Het antwoord is hard maar simpel. Vaak worden kandidaten afgewezen vanwege hun leeftijd. Dit is op de Nederlandse arbeidsmarkt verboden wegens discriminatie, maar helaas gebeurt dit nog elke dag. Toch hoeft een hogere leeftijd zeker niet te betekenen dat je niet meer aan een nieuwe job komt. In deze blog lees je alle tips en tricks over hoe je als werkloze senior de kans op een sollicitatiegesprek vergroot.

1. Blijf positief

Als eerste willen wij je op je hart drukken dat je niet bij de pakken neer moet zitten als je wordt afgewezen na een sollicitatie. Ruim driekwart van de ondernemers vindt dat 55-plussers even goed functioneren als jongeren. 12 procent vindt zelfs dat ouderen beter presteren, blijkt uit het onderzoek van het SCP. Dat wil zeggen dat er geen reden tot gigantische wanhoop is, want het komt écht goed. Als senior ben je namelijk in trek omdat je onwijs veel kennis en ervaring bezit en solliciteren op hogere leeftijd is daarom juist goed.

2. Zorg dat je CV up to date is

Het is tijd voor een nieuwe baan, dus je bent hard op zoek naar leuke vacatures. Eén van de belangrijkste onderdelen van het sollicitatieproces is het CV, want zonder kan je niet solliciteren. Bedrijven hebben het vaak voor het kiezen wat sollicitatiebrieven en CV’s betreft. Daarom is het erg belangrijk om een opvallend, maar sterk CV aan te leveren. Maar hoe kan je een CV nou het beste opstellen? Niet lang geleden plaatsten wij hier een blog over met alle tips en tricks.

3. Doe wat de jongere generatie niet doet: bellen.

Solliciteren is spannend én tijdrovend. Steeds meer bedrijven bieden daarom een laagdrempelige manier aan zoals solliciteren via WhatsApp. Dit is dan ook de reden dat veel jongeren niet meer gewend zijn om te bellen voor een sollicitatie. Toch is het zo dat bellen juist super effectief is. Door vooraf te bellen voor een sollicitatie gun je jezelf de mogelijkheid om te checken of die baan überhaupt wel bij jou past. Is die baan het wel waard om op te solliciteren? En weet je zeker dat er geen deal breakers verborgen zitten achter de mooie beloftes en klinkende arbeidsvoorwaarden? Door vooraf te bellen voordat je solliciteert krijg je niet alleen antwoord op je vragen, maar je bouwt ook een contactmoment op. Als jouw brief en cv straks op een bureau vallen, dan weet diegene achter dat bureau al wie jij bent. 

4. Gebruik je netwerk

Hoewel veel vacatures worden ingevuld via vacaturesites, doe je er ook goed aan om jouw eigen netwerk te gebruiken. Waarschijnlijk heb je al een mooi netwerk op kunnen bouwen in je loopbaan carrière. Vraag mensen om je heen om je op de hoogte te stellen als zij een vacature in jouw vakgebied tegenkomen. Het voordeel hierbij is dat je vaak ook een van de eerste bent die reageert!

5. Schakel een recruitmentbureau in

Is het solliciteren op hogere leeftijd lastig voor jou, dan kun je kijken om een recruitmentbureau in te schakelen. Een recruitmentbureau kan jou helpen bij het vinden van een baan die perfect bij jouw wensen past. Het recruitment vak heeft een beetje een slechte naam gekregen door de jaren heen. Vaak gaat hun imago gepaard met de woorden onpersoonlijk en commercieel. Iets waar MAYFORCE zich totaal niet in kan vinden, daarom hanteren wij een compleet andere aanpak, namelijk recruitment met een persoonlijke touch. Wij zijn ervan overtuigd dat het verdiepen in de kandidaat de enige manier is om een succesvolle match te kunnen vinden. Dat is de reden dat wij altijd eerst een kennismakingsgesprek aangaan met de kandidaat. Natuurlijk vragen wij naar de CV en motivatie, maar eigenlijk zijn we veel meer geïnteresseerd in de persoon achter het CV. Op basis van dit soort gegevens zien wij of de kandidaat een juiste match is met het bedrijf. Dat is het belangrijkste, dat iemand in het bedrijf past. De skills zijn aan te leren en de leeftijd zou daardoor ook niets uit hoeven te maken.

Heb je een goed beeld gekregen van welke tips jij als senior kan toepassen in het sollicitatieproces, maar nog niet de baan van je dromen gevonden? Bekijk dan gauw onze vacatures. Wie weet staat er iets voor je bij. Is dat niet het geval, dan kun je ons altijd mailen via connect@mayforce.nl. Dan gaan we samen kijken wat jouw wensen zijn en hoe MAYFORCE jou daarbij kan helpen!

Hoi, ik ben Max!

Leuk dat je onze blog hebt gelezen!

Wil je meer weten over MAYFORCE?

 

Max