Thuiswerken en mentale gezondheid

Thuiswerken en mentale gezondheid

Geplaatst op 18 december 2020

Met de huidige lockdown lijkt het thuiswerken voorlopig echt een blijvertje te zijn helaas. We komen massaal de deur bijna niet meer uit en voelen ons geïsoleerd. De ene persoon kan er beter mee omgaan dan de ander, laten we dat voorop stellen, maar deze situatie is voor niemand een pretje. Het kan ervoor zorgen dat we ons letterlijk ziek gaan voelen, zowel fysiek als mentaal. Thuiswerken en mentale gezondheid is dus een belangrijke combinatie.

Nu hebben we al vaker aandacht besteed aan het fysieke stuk in combinatie met thuiswerken. Toch is het mentale gedeelte zeker niet onbelangrijker. Doordat er geen duidelijke scheiding meer tussen het werk en thuis is, kan er een hele hoop stress ontstaan. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot burn-outs en depressies. 

Als werkgever is het aan jou om ervoor te zorgen dat het goed blijft gaan met de werknemers. Ga regelmatig het gesprek aan en vraag waar zij behoefte aan hebben. Of ze zich goed voelen en misschien of ze met vervelende gedachten kampen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want een gesprek zoals omschreven kan uitlopen tot een zwaar beladen situatie. Daarentegen zorgt het er wel voor dat jij als ondernemer weet wat er speelt bij je werknemers, kun je hen daarin ondersteunen of alleen maar even een hart onder de riem te steken. Laat zien dat je er voor ze bent.

Zoals al eerder aangegeven is dit niet altijd even makkelijk en daarnaast is iedere situatie uniek. Wat daarbij kan helpen is het inschakelen van een lifecoach of bedrijfspsycholoog. Iemand die sturing kan geven, weet waar hij over praat en vooral die de juiste ondersteuning kan bieden aan de werknemers. Voor sommigen is dit absoluut niet nodig, maar voor andere werknemers is dit van essentieel belang dus vraag of er behoefte aan is. Niet iedereen vertelt uit zichzelf wat er aan de hand is of als er iets niet goed gaat. Het blijft tenslotte je baas of je leidinggevende, maar vragen kan nooit kwaad.

Als laatste hebben wij een aantal tips verzameld voor als je zelf aanvoelt dat het allemaal teveel begint te worden. Het voorkomen van een burn-out is namelijk mogelijk. Dus zorg ervoor dat je op let nu er geen echte scheiding tussen het werk en thuis is.

  1. Pak je rust

Het meest voor de hand liggend, maar zeker ook het allerbelangrijkste. Een mens heeft gemiddeld zo’n 8 uur slaap per dag nodig, probeer hier ‘s nachts aan te komen. Daarnaast is het ook goed om tussen het werken door om de zoveel tijd pauze te nemen. We zijn mensen, geen computers. Pak even die tijd voor jezelf tussendoor.

  1. Zorg voor een ochtendritueel

Velen hebben al een eigen ochtendritueel wanneer ze opstaan, maar sommigen niet. Het uur nadat je net wakker bent is cruciaal. De manier waarop jij opstaat bepaalt namelijk hoe de rest van de dag wordt. Het eerste uur zet de toon. Zorg er daarom voor dat jij een ritueel hebt, neem je tijd en stap ontspannend je bed uit. 

  1. Beweeg genoeg

Ook een tikkeltje voor de hand liggend, maar zo belangrijk. Zitten is “dodelijk” en bewegen is letterlijk goed voor je brein. Uit onderzoek is gebleken dat bewegen zorgt voor verhoogde productiviteit, een beter geheugen en een heldere manier van denken. Oh, en het maakt je een gelukkiger persoon door het stofje endorfine. Ga dagelijks minimaal voor 20-30 minuten beweging. In welke vorm dan ook.

MAYFORCE is een betrokken werkgever en wilt dat ook meegeven aan alle andere werkgevers. Het is nou eenmaal een lastige tijd, maar we moeten elkaar ondersteunen. Juist nu met het thuiswerken en mentale gezondheid. Wij hebben een inhouse lifecoach die om de zoveel tijd sessies plant met onze medewerkers. Zij bepalen de richting van het gesprek. Zo zijn wij als organisatie altijd op de hoogte en kunnen we elkaar echt helpen. Samen kom je verder dan alleen zeggen wij altijd maar.

Heb jij behoefte aan een sessie met een lifecoach of wil je even je verhaal kwijt? Neem gerust contact met ons op!

Hoi, ik ben Max!

Leuk dat je onze blog hebt gelezen!

Wil je meer weten over MAYFORCE?

 

Max