sollicitatiegesprek tips

Sollicitatiegesprek tips

Geplaatst op 21 juli 2020

Wat leuk, je mag op gesprek! Wat nu? En hoe ga je dit aanpakken? 

Wanneer je op sollicitatiegesprek of intakegesprek mag is dat natuurlijk altijd wel even spannend. Gezonde spanning noemen we dat, maar om de spanning niet de overhand te laten nemen is het van belang dat je ervoor zorgt dat je goed voorbereid bent op het gesprek. De dag voordat iemand op gesprek gaat nemen wij bij MAYFORCE altijd nog even contact met de kandidaat op. Dan kunnen we samen kijken hoe hij of zij het beste en het meest voorbereid het gesprek in gaat. Om jou zo goed mogelijk te helpen met de voorbereiding van je sollicitatiegesprek of intakegesprek, hebben wij een aantal tips voor je. Het kan natuurlijk zo zijn dat deze voor jou vanzelfsprekend zijn, maar om je geheugen toch nog even op te frissen zijn hier de tips;

  1. Zet alles klaar

Het klinkt allemaal ontzettend logisch, maar het kan altijd voorkomen dat je denk volledig voorbereid te zijn maar er toch iets niet goed gaat. Zorg er daarom altijd van tevoren voor dat je op tijd klaar zit, een opgeladen laptop hebt, Microsoft Teams al hebt opgestart en ook weet hoe het werkt. 

  1. Wees representatief

De kleding die je draagt bepaalt ook wat voor soort indruk je achterlaat. Nette en verzorgde kleding is dan ook altijd goed. Ga dus voor een nette top of blouse in combinatie met een nette broek of rok. 

  1. Verdiep je

Jezelf verdiepen in bijvoorbeeld de functieomschrijving is een must. Daarnaast is het ook goed om je op bepaalde werkgerichte vragen voor te bereiden en beantwoordt deze uit je eigen ervaringen. 

  1. Connect op LinkedIn

Zoek je gesprekspartners alvast op via LinkedIn en stuur ze een gepersonaliseerd connectieverzoek. Op deze manier krijgen jullie beiden alvast een beeld bij elkaar en sta jij ook alvast op het netvlies van de andere partij. 

  1. Sterke en zwakke punten

Bedenk van tevoren goed na over wat jouw sterke en zwakke punten zijn. Wat kom je precies brengen en halen bij de opdrachtgever? Zelfreflecterend zijn is altijd een goede kwaliteit om te hebben, dat kan je hierin laten zien. Vermijd overigens clichés en noem voorbeelden bij wat je vertelt. 

  1. Blijf positief

Het is van groot belang dat je positief blijft. Als er wordt gevraagd naar voorgaande werkgevers of opdrachten, zorg er dan voor dat je het gesprek positief houdt. Het kan zijn dat het een negatieve ervaring was, maar benadruk dit niet al te veel. Voor je het weet wordt er gefocust op de negativiteit en dat zou enorm zonde zijn van je gesprek. 

Dit zijn de tips waarvan wij bij MAYFORCE denken dat ze jou helpen goed voorbereid het gesprek te starten. Samen zorgen wij er altijd voor dat iedereen goed voorbereid het intakegesprek of sollicitatiegesprek in gaat. Wij hopen dat jij je net wat zelfverzekerder gaat voelen door deze tips. Heel veel succes!

Hoi, ik ben Max!

Leuk dat je onze blog hebt gelezen!

Wil je meer weten over MAYFORCE?