Leiderschap in tijden van crisis

Leiderschap in tijden van crisis

Geplaatst op 15 oktober 2020

De afgelopen maanden waren al pittig voor een hoop bedrijven, helemaal tijdens de “intelligente lockdown”. Nu met de nieuwe corona maatregelen, waarbij Nederland de light versie van een volledige lockdown hanteert, worden we op de proef gesteld. Hoe ga jij als ondernemer of manager om met het leiderschap in tijden van crisis?

Als recruitmentbureau hebben wij te maken met een hele hoop verschillende bedrijven. Wij spreken dagelijks eigenaren, managers en teamleiders en horen elkaars verhalen aan. Deze verhalen in combinatie met onze eigen ervaring vanuit de “intelligente lockdown” hebben ervoor gezorgd dat MAYFORCE een aantal tips deelt.. 

Hieronder vind je tips die voor jou waardevol kunnen zijn in het leiden van je organisatie of afdeling in tijden van crisis;

Wees realistisch

De eerste en ook echt één van de belangrijkste tips die wij mee kunnen geven is; blijf realistisch. Het kan zijn dat je nu met het handen in het haar zit en je organisatie de afgrond in ziet vallen of dat je denkt dat het wel mee zal vallen. Denk goed na wat er kan gebeuren. Ga erover in gesprek met collega’s of medewerkers en stel een lijst samen met mogelijke gevolgen. Zowel positief als negatief. Vervolgens kun je op basis van die lijst bedenken hoe je als bedrijf om zal gaan met die gevolgen. Een plan van aanpak is hier op zijn plaats.

Communicatie is key

Het komt in de eerste tip al naar voren, maar blijf communiceren. Ga het gesprek aan met collega’s en medewerkers. Het is van groot belang dat zij op de hoogte zijn van wat er momenteel gebeurt binnen de organisatie. Nu is het niet de bedoeling dat ze bang worden door een gigantisch doemscenario, maar het is altijd goed om transparant te zijn. Op deze manier voorkom je ook onrust op de werkvloer.

We zijn ook het gesprek aangegaan met onze MAYFORCE medewerkers in een leidinggevende functie. Hetgeen waar zij voornamelijk naar kijken is hoe het team erbij zit. De houding, het gedrag en de manier waarop iemand zich uit zegt heel veel. Vooral in een tijd waar persoonlijk contact niet mogelijk is en alles online moet gebeuren is het belangrijk om op elkaar te letten. Bij iedere dagstart wordt er gevraagd hoe het gaat, maar iedereen zegt altijd gauw dat het goed gaat. Wanneer je goed oplet kan je zien of het echt zo is of niet. Bel na afloop je collega met oprechte interesse op als je twijfels hebt. Daarnaast helpt het door jezelf ook kwetsbaar op te stellen en veel te vertellen. Dat geeft een vertrouwd gevoel aan het team waardoor zij dit ook sneller zullen doen. Voor anderen werkt het juist goed om de medewerkers zelf de ruimte te geven om het contact te leggen en het vertrouwen in de medewerker hiermee te vergroten.

Loslaten

Uit een interview is gebleken dat dit een flink punt is waar directeuren of ondernemers tegenaan lopen. Door het thuiswerken is er natuurlijk geen volledige visie meer op wat er precies gebeurd. Daardoor is er veel minder grip op de situatie. Dit kan zelfs voor sommigen voelen alsof er van alles door de vingers glipt. Het beste advies in dit geval is toch echt het loslaten, want je kunt er nou eenmaal niks aan veranderen. Heb vertrouwen in je medewerkers en gaat er iets mis, dan zie je dat vanzelf wel. Bereid jezelf daar wel op voor. Om toch het gevoel te hebben dat je meer grip hebt op de situatie, gaf een ondernemer aan dat zij tweemaal daags een stand up (via Teams) organiseert. In de ochtend en later op de middag. 

Blijven evalueren en bijsturen

Ondanks dat je misschien het idee hebt dat je alle mogelijke gevolgen en de bijbehorende oplossingen van tevoren hebt opgeschreven, kan het altijd anders lopen. Misschien heb je meer opties om er doorheen te komen in plaats van echt oplossingen. Wie weet heb je de hele situatie verkeerd ingeschat, het kan allemaal. Regelmatig evalueren is daarom goed om te doen. Gaat het niet de juiste kant op? Kijk of bijsturen een mogelijkheid is en evalueer daarna of het heeft geholpen of niet. Het blijft risicovol en écht volledig beïnvloeden kunnen we het niet. 


De intelligente lockdown was voor MAYFORCE ook heel spannend, want niemand wist wat hen te wachten stond. Het was een sprong in het diepe die je gedwongen werd om te nemen. Uiteindelijk hebben we de tijd op een zeer positieve manier benut en zijn we gaan kijken welke kan we op wilden. We hebben een hoop veranderd en het merk meer diepgang gegeven. Wat ons de komende tijd te wachten staat weten we ook niet, maar we gaan er vol goede moed in, want een positieve mindset is al het halve werk!

Zit je met vragen omtrent leiderschap? Neem gerust contact op. Het is namelijk van belang dat we elkaar blijven steunen. Helemaal in tijden van crisis.

Hoi, ik ben Max!

Leuk dat je onze blog hebt gelezen!

Wil je meer weten over MAYFORCE?

 

Max