Employee experience verbeteren in 5 stappen

Employee experience verbeteren in 5 stappen

Geplaatst op 18 februari 2021

De employee experience.. Een trending woord, maar wat is het nou eigenlijk? Laten we daar maar eens mee beginnen. De employee experience is de algemene perceptie van de werknemers over werken bij bedrijf X. De voornaamste reden dat dit zo belangrijk is, is doordat mond-tot-mondreclame de meest effectieve vorm is van employer branding. Zorg ervoor dat je huidige werknemers een top ervaring hebben bij jouw organisatie, want dan zorg je er ook voor dat het aantrekkelijker wordt voor potentiële nieuwe werknemers. Verbeter de employee experience…

Uiteraard is dit niet de enige reden om de employee experience te verbeteren. Onder andere het behoud van werknemers. Dit zorgt weer voor minder kosten en ook betere werknemers doordat zij de kernwaarden van de organisatie beter begrijpen. Daarnaast zorgt een goede werknemerservaring voor hogere productiviteit, meer innovatie, betere klanttevredenheid en dit alles bij elkaar uiteindelijk ook voor meer winst. Geen reden om dus geen aandacht te besteden aan je huidige werknemers.

In deze blog besteden we tijd aan hoe je deze zogenaamde employee experience nou eigenlijk kunt verbeteren aan de hand van 5 tips;

1. Begin bij het begin

En zo simpel is het; begin bij het begin. Wanneer je een potentiële nieuwe werknemer hebt, start de employee experience direct. Het begint namelijk bij het onboarding proces. Een eerste indruk is zo ontzettend belangrijk en zet de toon voor de rest van de ervaring. Zorg er daarom voor dat het onboarding proces een goedlopend, duidelijk en vooral vriendelijk proces is. Hoe prettiger de onboarding, hoe waarschijnlijker het is dat iemand langer bij de organisatie blijft.

2. Zorg voor ontwikkeling en groei

Volgens eerder gedaan onderzoek van LinkedIn zijn de ontwikkelingsmogelijkheden de nummer één reden waarom werknemers van baan verwisselen. Daarnaast bleek uit hetzelfde onderzoek dat 94% van de werknemers langer bij hun werkgever blijven als er geïnvesteerd zou worden in ontwikkeling. Wanneer je als organisatie zijnde toptalent wilt aantrekken en behouden, besteed dan aandacht aan het ontwikkelingsproces van je werknemers.

3. Erken en beloon

Het is heel menselijk om een bepaalde bevestiging te willen ontvangen. Helemaal als het gaat om het zakelijke aspect. Het zorgt ervoor ervoor dat het harde werken wordt erkend. Dit kan zijn in de vorm van een compliment, maar ook in de vorm van een beloning. Werknemers die zich niet genoeg gewaardeerd voelen zijn 2x sneller geneigd weg te gaan bij de organisatie. Een goede reden om bijvoorbeeld een beloningsprogramma op te zetten. 

4. Flexibele voorwaarden

De corona periode heeft een heleboel vervelende dingen met zich mee gebracht, maar heeft er daarentegen wel voor gezorgd dat thuiswerken geen probleem meer is. Er waren nog best een hoop bedrijven die niet achter het thuiswerk-idee stonden. Voor sommigen was het lastig om de werknemers te vertrouwen in dat opzicht. Wat uiteraard ook niet meehelpt aan het verbeteren van de employee experience. Nu dit soort voorwaarden haast normaal zijn geworden, zorgt dat ook voor een betere band tussen werkgever en -nemer. Houd dit dan ook vast nadat thuiswerken de norm niet meer is en bied mogelijkheden. 

5. Vraag feedback

Je kan niet verbeteren wat je niet weet én meet. Vraag om feedback bij de werknemers. Hoe is volgens hen de employee experience? Dit kun je bijvoorbeeld meten door een terugkerende enquête uit te zetten en verschillende soorten gesprekken in te plannen. Zoals voortgangsgesprekken en evaluatiegesprekken, maar ook de exit gesprekken zijn van groot belang. Het offboarding proces is namelijk net zo’n groot onderdeel van de employee experience als het onboarding.

Bij MAYFORCE proberen we zowel de candidate als de employee experience altijd te optimaliseren. Wij willen ervoor zorgen dat iedereen bij ons zich gewaardeerd en gehoord voelt, vandaar dat wij een persoonlijke benadering hoog in het vaandel hebben staan. 

Zou jij ook onderdeel willen worden van de MAYFORCE professionals? Bekijk dan gauw onze openstaande vacatures. Wie weet zit er wat leuks voor je bij! Uiteraard is het ook altijd mogelijk om een open sollicitatie te sturen. 

Hoi, ik ben Max!

Leuk dat je onze blog hebt gelezen!

Wil je meer weten over MAYFORCE?

 

Max