Effectief netwerken

Effectief netwerken

Netwerken is niet veel meer dan het actief leren kennen en onderhouden van (zakelijke) contacten. Dit kan op verschillende manieren tot uiting komen. We hebben bijvoorbeeld tegenwoordig haast allemaal een account op LinkedIn, hét online platform om zakelijke connecties te leggen. Met één klik op de knop voeg je iemand toe aan je netwerk. Toch laat je soms meer een indruk achter bij iemand wanneer je diegene hebt gezien en gesproken op bijvoorbeeld een beurs, netwerkbijeenkomst of gewoon in je eigen sociale kringen.

Waarom is netwerken zo balangrijk?

Het hebben van een goed netwerk kan een hoop kansen voor je opleveren. Het is een goede manier om aan een baan te komen, want niet alle beschikbare banen zijn op internet te vinden. Sommige vacatures willen bedrijven graag intern vullen en vaak verspreiden de medewerkers zelf de vacatures al. Zij kunnen jou aandragen als sollicitant en ervoor zorgen dat je op gesprek mag komen. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van jouw wensen en natuurlijk je kwaliteiten, hoe groter de kans is dat iemand jou kan aandragen. Daarnaast kan dit uiteraard ook andersom zijn en is het mogelijk dat jij juist degene bent die iemand helpt en kan aandragen bij jouw werkgever.

Een ander groot voordeel van netwerken is dat het je kennis vergroot. Voor je eigen ontwikkeling en professionaliteit binnen jouw vakgebied is netwerken van groot belang. Door te connecten en te praten met mensen uit dezelfde branche kun je nieuwe inzichten krijgen in en ideeën opdoen over bepaalde situaties waar jij misschien tegenaan loopt. Kennis verbredend dus!

3 gouden netwerktips

Wij zijn hard op zoek gegaan naar de ultieme tips om een goed netwerk op te bouwen. Niet de standaard tips, maar juist een aantal waar je wat aan hebt. Hiervoor hebben wij ons eigen MAYFORCE netwerk ook gevraagd wat volgens hen de gouden netwerktip is. Dit is de top 3 met tips waarvan wij denken dat ze het meest waardevol zijn;

1. LinkedIn connecties in de buurt

Stel je bent op een netwerkbijeenkomst, zoveel mensen om je heen, maar te weinig tijd om met iedereen een praatje te maken. LinkedIn heeft hier een perfecte oplossing voor; een optie waarbij je met iedereen in de buurt kan connecten, mits zij deze functie ook aan hebben staan. Ideaal dus voor wanneer je niet met iedereen hebt gesproken, maar wel wilt connecten met de rest. Wie weet heb je net niet de juiste personen gesproken. Hierdoor krijg je dan een tweede kans.

2. Leer de mensen kennen

Uiteraard wil je een netwerk opbouwen in de hoop dat je ooit wat voor elkaar kunt betekenen, maar leg daar niet de focus op. Leer de mensen echt kennen. Vraag wie ze zijn, ook wat ze doen, maar vooral wat hun verhaal is. Vragen stellen en luisteren is hierbij van groot belang.

3. Pitch jezelf op een verhalende manier

Let er voornamelijk op dat je geen verkooppraatje aan het houden bent, maar zorg er wel voor dat je de ander in een pitch goed kan uitleggen wie je bent en wat je doet. Wees hierbij concreet, maar bouw het op zodat de ander geen interesse verliest in jouw verhaal. Vertel welk probleem jij oplost met jouw kennis en kunnen. Op die manier laat je gelijk weten wat de toegevoegde waarde is die jij kan bieden.

Voor sommigen komt het netwerken en het vertellen over jezelf niet van nature, maar dit kan je leren. Bij MAYFORCE bieden wij diverse trainingen aan op het gebied van jezelf presenteren en het leren van pitchen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Mail dan naar connect@mayforce.nl.


Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Laat je naam en telefoonnummer achter dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Natuurlijk mag je ons ook bellen op 010 - 26 88 144.

Je bericht is succesvol verzonden!
Er ging iets mis, probeer het later opnieuw