Young professionals en het streven naar geluk
Young professionals en het streven naar geluk
Uit onderzoek van het CBS zien we de laatste jaren een grote stijging in burn-outs, zelfs onder jongeren. De leeftijdsgroep van 25-35 ervaart 16% burn-outklachten waarbij we ruim 10% boven het landelijk gemiddelde liggen. De lat wordt voor deze generatie vaak te hoog gelegd, waardoor dit soort schrikbarende cijfers toenemen. Waar ligt het aan? En wat kunnen wij er als werkgever of collega aan doen.
Continue ontwikkeling
Onze young professionals worden dagelijks geconfronteerd met gelukkige, geslaagde beelden van mensen over de hele wereld. Logisch, want iedereen wilt zijn successen delen. Maar hierdoor wordt er 24/7 een ideaalbeeld geschetst, wat (vooral) young professionals zich erg persoonlijk aantrekken. Zij streven naar het ideaalbeeld en zijn continu bezig met zichzelf ontwikkelen. Ze willen gezonder leven, dus verdiepen zij zich in gezonder eten en meer bewegen. Toch willen ze ook meer met vrienden zijn en plannen meer uitjes voor de vriendengroep. Ze willen hogerop in functie, dus volgen ze trainingen en opleidingen om dit te behalen. Minder stress is ook fijn, dus verdiepen zij zich in mindfulness en doen yoga. Allemaal om uiteindelijk te kunnen zeggen: ik heb dat, ik kan dat, ik beheers dat. Al dat verdiepen, ontwikkelen, hard werken en vooral alles tegelijkertijd doen, wordt gezien als dé oplossing voor een gelukkig leven. Dat klinkt opzich niet verkeerd, maar wat voor gevolgen brengt deze druk met zich mee?
Keerzijde van continue ontwikkeling
Jongeren willen alles tegelijkertijd, dat is nu wel duidelijk. Maar jij en ik weten allebei dat alles tegelijkertijd niet altijd kan. Dat is natuurlijk niet erg, maar jongeren over het algemeen voelen vaak een enorme druk om te presteren. Alles moet perfect, beter, sneller en mooier. De drang naar ontwikkelen, het voldoen aan het perfecte plaatje, dat zorgt eigenlijk voor stress. Langdurige stress en zeker continue ontwikkel- en prestatiedruk leidt soms op jonge leeftijd al tot een burn-out. Tegenslagen zijn vaak lastig om mee om te gaan en ze mijden deze maar al te graag. Hoe kunnen wij deze negativiteit omzetten tot iets positiefs? Young professionals hoeven niet perfect te zijn en aan het ideaalbeeld te voldoen. We zijn hier wel om ons te ontwikkelen, maar niet omdat we aan een specifiek plaatje moeten voldoen. We zijn hier voor onszelf en eigen geluk. Hoe kunnen we onze young professionals helpen?
Wat kunnen we doen?
Wees lief en geef een compliment op hetgeen wat ze goed doen. Zoek proactief toenadering met hen en check regelmatig hoe zij zich voelen. Vraag wat ze leuk vinden om te doen en wat zij willen leren. Begeleid hen en geef ze ruimte om dit ook te leren. Vertel ook dat leren komt met vallen en opstaan, maar dat falen hen juist beter maakt. Geef ze vertrouwen en een veilige omgeving om te groeien. Young professionals zijn ontzettend waardevol, dus laten we die drive waarderen en ook koesteren.
Er zijn diverse trainingen en workshops voor het leren kennen van en omgaan met jouw team. Wellicht zit er iets voor jou tussen in ons aanbod aan trainingen. Ben jij juist young professional en kun je wel een extra zetje gebruiken tijdens jouw zoektocht naar die droombaan? Neem dan vrijblijvend en kosteloos contact met ons op. Wij denken graag met je mee!
Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
Laat je naam en telefoonnummer achter dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Natuurlijk mag je ons ook bellen op 010 - 26 88 144.