Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?
Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?
Solliciteren op teenslippers of in een joggingspak... sollicitanten maken heel wat basisfouten in hun kledingkeuzes tijdens het sollicitatiegesprek. Uit onderzoek is gebleken dat de eerste 30 seconden in een selectiegesprek bepalend zijn in de beoordeling of jij een geschikte kandidaat bent voor een functie of niet. Het is dan ook aan te raden om goed na te denken over de manier waarop jij jezelf kleed, omdat dit een cruciale rol speelt bij het maken van een goede eerste indruk. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet volledig de plank misslaat met je outfit als je op gesprek gaat voor die felbegeerde dream job? In deze blog lees je alle tips en tricks waarmee je niet underdressed maar ook zeker niet overdressed aankomt bij je toekomstige werkgever!
Kies je kleding op basis van je situatie
Welke outfit gepast is voor je volgende sollicitatiegesprek is afhankelijk van de functie en de organisatie. Niet iedere werkgever verwacht dat een kandidaat in pak verschijnt. Dit komt door de bedrijfscultuur. Een bedrijfscultuur bepaalt onder andere hoe werknemers met elkaar omgaan, hoe er wordt gecommuniceerd, hoe beslissingen worden genomen en welke kleding de medewerkers dragen. Onderzoek het bedrijf en bepaal met wat voor type organisatie jij te maken hebt. Zoek bijvoorbeeld uit hoe het personeel dagelijks gekleed gaat. Misschien heb je al eerder kennis gemaakt met het bedrijf en herinner je je nog of ze in pak of juist casual gekleed gaan. Of je komt het te weten door het iemand te vragen die er al werkt. Desnoods ga je nonchalant bij de ingang staan om mensen te observeren. Het klinkt misschien wat overdreven, maar je wilt echt niet underdressed of overdressed op je sollicitatie verschijnen.
Zorg ervoor dat je kleding altijd schoon, gestreken en fris is tijdens je sollicitatiegesprek
Wanneer je al een goede outfit in de kast hebt hangen, hoef je niet per se iets nieuws te kopen voor het sollicitatiegesprek. Wel is het belangrijk dat jouw kleding er netjes en verzorgd uitziet. Kleding die al versleten of verwassen is of waar de rek uit is, wekken al gauw de indruk dat je niet genoeg moeite doet om de baan te krijgen. Schone en gestreken kleding is een basisvoorwaarde voor een outfit voor het sollicitatiegesprek. Wanneer je onderweg naar het sollicitatiegesprek toch nog een klein ongelukje krijgt, hoef je vanwege een kleine koffievlek niet in paniek te raken. Wanneer je met een beetje zelfspot verteld hoe je aan de vlek bent gekomen, kun je jezelf snel uit de onaangename situatie redden.
Smart casual is altijd een goede optie
Grofweg zijn er drie dresscodes binnen bedrijven: het pak, smart casual en casual. Pakken worden gedragen in traditionelere sectoren; financiële en juridische dienstverlening. Denk aan banken, verzekeraars, accountantskantoren en advocatenkantoren. Casual betekent: draag wat je zelf wilt. Deze dresscode zien we veel terug bij eigenzinnige start-ups en bij bedrijven waar niet dagelijks wordt gewerkt met de klant. Denk aan ICT-bedrijven of bedrijven in de creatieve industrie. Smart casual is een combinatie van casual kleding met nettere kledingstukken. Bijvoorbeeld een net overhemd en jasje gecombineerd met een spijkerbroek. De gedachte ‘een pak is altijd goed’ geldt zeker niet anno nu. Je kunt juist de plank misslaan als je in pak verschijnt en tegenover iemand in een hoodie zit. Vind je het moeilijk om een keuze te maken? Met een smart casual outfit kom je vrijwel overal goed weg. Het is netjes, maar wel op een relaxte manier. Je combineert zakelijke kledingstukken met meer casual items. Je kunt dan denken aan een mooie jeans, een blouse en een colbert. Hiermee loop je de minste kans om té netjes of té casual gekleed te zijn. Bovendien kun je makkelijk je jasje uitdoen als het toch allemaal wat laagdrempeliger is dan je dacht.
Kle(u)ren maken de man/vrouw
Felle kleuren kunnen afleiden. Oftewel, probeer je outfit in een enigszins neutrale kleur uit te zoeken. Natuurlijk mogen er wat gekleurde details bestaan, je moet immers ook wat van jezelf kunnen laten zien. Maar als jij een felrode blouse aantrekt en de stoel waarop je plaats moet nemen staat voor een groene muur dan zie je er ineens uit als een stoplicht in plaats van als een professional en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Probeer daarnaast ook rekening te houden met drukke motieven. Prima dat je thuis rond loopt in je superman t-shirt, maar hou er wel rekening mee dat je deze beter niet aan kunt trekken tijdens je sollicitatiegesprek…
Trek iets aan waar jij jezelf comfortabel in voelt tijdens het sollicitatiegesprek
Last but not least, trek iets aan wat bij jouw eigen stijl past. Draag je nooit een mantelpakje, maar ga je wel voor een baan waar pakken de regel zijn? Trek dan een nette broek aan in plaats van een ongemakkelijk rokje. Is zwart niet jouw ding? Blauw of grijs zijn ook professioneel. Loop je nooit op hakken? Voorkom bambi on ice praktijken tijdens je gesprek. Draag iets waar jij je fijn in voelt, want dan voel je je ook meteen een stuk zelfverzekerder!
Heb je een goed beeld gekregen van wat voor soort outfit je aan kan aantrekken naar je sollicitatiegesprek, maar nog niet de droombaan gevonden om op te solliciteren? Bekijk dan gauw de vacatures. Wie weet staat er iets voor je bij. Is dat niet het geval, dan kun je ons altijd mailen via connect@mayforce.nl. Dan gaan we samen kijken wat jouw wensen zijn en hoe MAYFORCE jou daarbij kan helpen!
Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
Laat je naam en telefoonnummer achter dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Natuurlijk mag je ons ook bellen op 010 - 26 88 144.